text.skipToContent text.skipToNavigation

Sancties op producten die hun oorsprong vinden in Rusland

21-09-2023

Vanaf 30 september is het invoeren en aankopen van producten van staal en ijzer die hun oorsprong hebben in Rusland, verboden. Tot op heden richtten de sancties zich voor de sector bevestigingsartikelen specifiek op producten uit Rusland. De sanctie is niet van invloed op handel binnen de EU en heeft geen betrekking op goederen binnen de EU vóór 30 september.

In de beperkende maatregelen tegen Rusland heeft de EU een verregaand verbod ingesteld op het invoeren en aankopen van bepaalde staalproducten die in derde landen worden verwerkt. Met derde landen bedoelen we alle andere landen dan EU-lidstaten en Rusland.

De importeur zorgt voor het bewijs
Het is aan de importeur om bewijs te leveren van het land van oorsprong van de ijzer- en staalinput die is gebruikt voor de verwerking van het product in zo’n derde land. Als importeur van de betreffende goederen naar de EU heeft Fabory direct zijn due diligence uitgevoerd. We zijn in gesprek gegaan met al onze leveranciers en dienstverleners om zo te garanderen dat voldoende bewijs van het land van herkomst van het staal wordt geleverd aan EU-autoriteiten op het moment van invoer.

Invloed van vereist bewijs
De sanctie vereist dat de bevestigingsmiddelenindustrie een stap zet naar een nieuw niveau van transparantie. Dit heeft impact op het vereiste papieren spoor bij elke uitbestede productiefase. Het vereiste bewijs zal invloed hebben op kleine producenten/distributeurs en een aanzienlijke impact hebben op producten met een lage rotatiegraad en nicheproducten.

Samenwerken
Fabory verkeert in een goede positie om aan de EU-regelgeving te voldoen en de continuïteit van de levering te waarborgen. Hoewel we rekening houden met enige marktverstoring en schaarste voor de betreffende artikelen, zal de impact voor de meeste klanten beperkt zijn. De komende periode blijven we samenwerken met de partners die hebben aangegeven te willen voldoen aan de EU-verordening.

Geloof in sancties
Russische entiteiten hebben nooit deel uitgemaakt van het leveranciersbestand van Fabory en we hebben geen producten of diensten van deze oorsprong in voorraad en verhandelen deze niet. We geloven dat sancties bijdragen aan het herstel van de vrede in Oekraïne en de regio. Samen met ander EU-beleid zijn sancties een concreet middel om de EU-waarden van menselijke waardigheid, vrijheid, democratie, de rechtsstaat en mensenrechten hoog te houden.

 

Fabory Fasteners
Sluit deze pagina niet. De melding verdwijnt zodra de pagina klaar is met laden.